top of page

Slakken!


Biologische bestrijding van slakken


Plant slakken werende planten in de tuin.

 

Er bestaan planten die door hun sterke geur de slakken op afstand houden.

  • Oost-Indische kers (Tropaeolum majus)

  • Hysop (Hyssopus officinalis)

  • Salie (Salvia officinalis

  • Tijm (Thymus officinalis)

  • Tomaat (Lycopersicon)

  • Teentjes knoflook

 

Lok natuurlijke vijanden naar de tuin.

Vele dieren voeden zich met slakken zoals o.a. kikkers, padden, loopkevers, vogels, egels....

Maak het voor deze dieren aantrekkelijk toeven door o.a. nestkastjes, slaaphuisjes, bladerhopen en andere overwinteringsmogelijkheden aan te bieden.

 

Plant heesters en bomen die vrucht dragen zodat ook voedsel aanwezig is in het najaar en de winter zodat vogels u met een bezoek vereren en in het voorjaar daar hun nest bouwen.

 

Reageer onmiddellijk.


Slakken zijn hermafrodiet. Dit wil zeggen, ze hebben zowel vrouwelijke als manneljke kenmerken waardoor elke slak spijtig genoeg voor nageslacht kan zorgen.Elke slak kan tot ongeveer 500 eieren per seizoen leggen. Na drie weken komen de eitjes uit en amper 2 maanden is de volgende lichting klaar om eitjes te leggen.De eitjes zijn 2 tot 3 mm groot, wit tot licht roze, die ze in "klompjes" van 10 to 50 stuks, op alle mogelijke donkere en vochtige plaatsen achterlaten.

Vanaf het moment dat men slakken opmerkt, kan u bestmeteen ingrijpen om te voorkomen dat u enkele maanden later een "slakkenplaag" hebt.

Bodemonderzoek


15% korting op je onderzoek!

 

Soms kan het wel gebeuren dat sommige groenten het "niet goed doen". Ondanks vele inspanningen krijgen we het euvel niet verholpen.
Dan kan dat aan de samenstelling van de grond liggen. Een tekort van een of ander ligt soms aan de basis van veel ellende.

 

Daarom is een bodemonderzoek niet altijd een overbodige luxe.Dit onderzoek kunnen we laten uitvoeren door de "Bodemkundige dienst van België".
Zij sturen na aanvraag een "tuindoosje" op en onderzoeken uw bodemstalen en geven bemestingsadvies voor de volgende drie jaar. 

 

U kan zo'n tuindoosje bestellen en/of verdere inlichtingen bekomen op http://www.bdb.be 

Bijkomend voordeel voor onze tuiniers is dat je bij de kortingscode vermeldt "volkstuin", je een korting van 15% verkrijgt.

Spitten
 

Misschien is het voor de meesten van jullie een "stom" onderwerp, doch is het belangrijker dan je denkt. 
Het gaat hier vooral over diepspitten, dat wil zeggen twee spaden diep, ook wel spitten in de voor genoemd. 

Men past dit voornamelijk toe op nieuwe gronden met veel onkruid en op terrein met wateroverlast.

Hoe gaat men te werk?


Men neemt een spade van de bovengrond en legt die naast de plaats waar men bezig is. Dan gaat men nog een spade dieper op de zelfde plaats en legt de grond op de vorige.
Zo verkrijgt men een "voor" met daarnaast een klein "walletje". Nu ga je verder naast de ontstane voor en draait de bovenste spade om in de voor en legt de volgende spade daarop. Zo verkrijgt men een nieuwe voor en herhaalt men alles. Als het terrein is omgespit kan men de laatste voor opvullen met het walletje.
Zo verkrijgt men een diepere losse bodem die zorgt voor een betere waterafvoering (vooral op Sprangweel en de Grote Put belangrijk) en het onkruid zal ook dieper zitten waar het minder kans krijgt om te kiemen. 


Het beste is dat men dit niet elk jaar herhaalt daar voor het biologisch tuinieren men de aardlagen niet al te graag zo diep verstoort daar het bodemleven er onder kan lijden. 

Mollen?

 

De tuin ligt er piekfijn bij tot de schrik van elke tuinliefhebber opduikt. Mollen verschijnen overal waar je ze niet graag hebt : in de moestuin, pas gezaaide percelen, uw mooie gazon.

Een mol kan oppervlakkige gangen graven met een snelheid van 12 tot 15 meter per uur en zijn territorium is ongeveer 400 m² groot. In 1 jaar kan een mol een totale hoeveelheid van wel ruim 3000 kg (3ton!) aarde in de tuin naar omhoog duwen. Het meeste hinder ondervind je in maart-april wanneer de mannetjes op zoek gaan naar een vrouwtje. Daarna is er nog een verhoogde activiteit rond eind juni als de jonge mollen het moederlijke dak verlaten.

 

Men kan natuurljk maatregelen treffen zodat ze uw tuin niet meteen het mollenparadijs gaan vinden. Klemmen en gif zijn natuurijk volledig uit den boze, maar er is wel een trukje om ze een beetje dwars te zitten. Men steekt een buigzame stok (bamboe voldoet prima) ongeveer een 30 tot 40 cm in de grond. Men schuift er een plastiek fles (type limonadefles) bovenop. Als men nu wat wind heeft zal die gaan rammelen en die geluidsgolven planten zich voort onder de grond en daar houdt onze vriend niet van. Volledig weg houden zal niet lukken, maar het zal wel beteren.

bottom of page